Hoe herken je een fout supplement?

Er zijn ontzettend veel supplementen te verkrijgen, maar lang niet allemaal zijn ze betrouwbaar of goed voor je gezondheid. Hoe kun je een verkeerd of fout supplement herkennen? Waar kun je zoal op letten? Er zijn zaken die je in acht kunt nemen om te ontdekken of een supplement wel zo goed is als wordt beweerd.  

Supplementen

Er zijn ontzettend veel supplementen te koop. Dat gaat van simpele supplementen met één vitamine of mineraal, maar er zijn ook middelen te verkrijgen die je bijvoorbeeld kunnen helpen met afvallen of die je meer energie geven dan dat je had. Supplementen kunnen een heel belangrijke rol hebben om tekorten aan voedingsstoffen in je lichaam aan te vullen, maar helaas zijn er ook veel foute supplementen te verkrijgen. Deze zijn helemaal niet altijd goed voor de gezondheid en kunnen zelfs voor problemen zorgen. Wat zijn zaken waar je op kunt letten waar je foute supplementen aan kunt herkennen?  

Let goed op de ingrediënten

Op sommige supplementen staat een enorme lijst aan ingrediënten vermeld. Begrijp je wat er allemaal in zit? Of zijn de ingrediënten niet eens uit te spreken? Gebruik je verstand en bedenk goed wat de ingrediënten betekenen en wat de functie ervan is.  

Verschil tussen natuurlijke en synthetische supplementen

Natuurlijke supplementen zijn supplementen die gemaakt zijn uit natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld kruiden, planten, vlees en vis. Vroeger had je alleen natuurlijke supplementen. Circa 30 jaar geleden heeft de chemische industrie de synthetische supplementen uitgevonden. Synthetische supplementen zijn supplementen die gemaakt zijn in een chemische fabriek. Het zijn eigenlijk "chemische kopiëen" van natuurlijke voedingsstoffen. Deze synthetische supplementen zijn veel goedkoper dan natuurlijke supplementen en daarom is meer dan 95% van de voedingssupplementen die je in de winkel kunt kopen van synthetische aard. Maar wist u dat er nooit is bewezen dat deze synthetische supplementen dezelfde effecten hebben als de natuurlijke supplementen? Sterker nog, wist u dat er steeds meer bewijs is (achtergehouden door de industrie die dit allang weet) dat deze synthetische supplementen helemaal niet zo effectief zijn als de "echte" natuurlijke supplementen? Het grote verschil heeft te maken met de term "Whole Food". In een sinaasappel zitten meer dan 1500 verschillende voedingsstoffen. Een daarvan is bijvoorbeeld vitamine C. Het is de chemische industrie gelukt om die ene component (de vitamine C) te kopiëren in de chemische fabriek. Maar wat blijkt echter? De gezondheidseffecten van alleen die ene Vitamine C component zijn veel minder dan van de hele sinaasappel. Dit heeft te maken met de synergie tussen al die 1500 verschillende voedingsstoffen. Dit synergie effect heeft de chemische industrie nooit kunnen kopiëren. Het is daarom niet voor niets dat alle professionals met verstand van voedingsstoffen (voedingstherapeuten, ziekenhuisartsen etcetera) puur en alleen werken met natuurlijke voedingsssupplementen. Deze worden beter opgenomen (geen natuurvreemde stoffen) en werken dus ook gewoon beter. Tegelijkertijd worden er in de winkels in Nederland dus grotendeels synthetische supplementen verkocht en wordt het gros van de hoogleraren rondom Voeding in Nederland "betaald" door de chemische industrie (gesponsorde leerstoelen). Kortom, kwestie van tijd voordat dit een keer ontploft....  

Pas op voor onwaarschijnlijke claims

Wanneer een supplement fantastische resultaten belooft, is het raadzaam om zelf eens goed achter je oren te krabben. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Je kunt nooit tien kilo in een maand verliezen met een bepaald supplement en een supplement kan er ook onmogelijk voor zorgen dat je haren binnen een bepaalde periode flink gaan groeien. Wondermiddelen bestaan helaas niet en gebruik hierbij je gezonde verstand. Met name in de categorie afslank, sport en haar-supplementen zul je veel rotzooi kunnen vinden.     Doe je eigen research Kijk eens goed wat je online over een bepaald supplement kunt vinden. Wat zijn de ervaringen van mensen? Is het bedrijf dat het supplement produceert betrouwbaar? Welke gezondheidsclaims kun je vinden die wetenschappelijk zijn bewezen? Door wie zijn de onderzoeken uitgevoerd? Soms worden onderzoeken namelijk gedaan in naam van het bedrijf dat het supplement verkoopt. Is dit wel betrouwbaar genoeg? Zorg dat je weet wat je huis haalt, zodat je nooit voor ongewenste verrassingen komt te staan.   Onze webshop De supplementen in onze webshop zijn allemaal natuurvriendelijk en bevatten geen chemische rotzooi. Ook kun je alleen gezondheidsclaims vinden op onze website die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Op deze manier weet je dat je veilige supplementen in huis haalt en je geen zorgen hoeft te maken om gevaarlijke of foute supplementen.
Geef een reactie
Nederlands-TOPV

Moment...

Nederlands-TOPV   Bezig met laden...
  Bezig met laden...