Regelmatige bezoekers aan onze website waarderen het dat wij per voedingssupplement altijd veel informatie proberen weer te geven. Duidelijke transparante informatie geeft aan website bezoekers duidelijk aan wat het product is, welke ingrediënten er precies in zitten en waar het voor bedoeld is.
Nieuwe wetgeving rondom voedingsclaims
Al enkele jaren geleden heeft de Europese Commissie, onder druk van de farmaceutische industrie, een systeem gelanceerd voor voedingssupplementen (maar ook ingrediënten in normale voeding) waarbij fabrikanten en retailers alleen nog maar gebruik mogen maken van goedgekeurde voedingsclaims. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA beheert deze database met goedgekeurde voedingsclaims.
Enorm risico en administratieve lasten voor het continue onderhoud
Met de vele producten op onze website en de teksten bij elk product is het een enorme mammoetklus om continue ervoor te zorgen dat alle productteksten volledig compliant zijn met deze wetgeving. Tegelijkertijd willen we uiteraard de consument eerlijk en transparant informeren. De voedingsclaims wetgeving is echter zeer complex en de ervaring leert inmiddels dat simpele zinsnedes (die volgens ons onschuldig zijn en zelfs soms gewoon feiten zijn) echter door overheidsinstanties weer heel anders uitgelegd kunnen worden. Tegelijkertijd staan er enorme boetes op het overtreden van deze nieuwe wetgeving (denk aan jaarsalarissen niveau). We hebben daarom lang gekeken of we een methode konden vinden die:
- Uiteraard volledig compliant is met de voedingsclaims wetgeving
- Tegelijkertijd van toegevoegde waarde is voor de bezoekers op onze website
- Het beheer van de claims bij de producten op onze website veel makkelijker maakt
Onze nieuwe aanpak
We hebben de volledige lijst met goedgekeurde EFSA claims (de exacte teksten) nu ingeladen in de database achter onze website. Per product selecteren we nu welke specifieke voedingsclaims voor dit product van toepassing zijn, bijvoorbeeld voor een magnesium supplement. De exacte tekst van de EFSA claim wordt vervolgens op de betreffende productpagina afgedrukt. Aangezien we actief zijn in meerdere Europese landen, gebeurt dit vervolgens ook meteen correct op alle verschillende websites (en talen) waarin we actief zijn.
Tegelijkertijd zijn we alle ruwe produktteksten doorgelopen en hebben daar alle claims zoveel als mogelijk eruit gehaald. Wanneer we nieuwe producten toevoegen hebben we dit uiteraard tevens in het proces ingebouwd.
De EFSA voedingsclaims lijst is overigens een "levende" lijst. Er worden regelmatig nieuwe voedingsclaims toegevoegd aan de EFSA lijst. Deze methode maakt het ook voor ons makkelijk om eventuele nieuwe voedingsclaims toe te voegen in ons systeem en te alloceren aan de juiste producten.
Wat vinden we jammer aan het hele voedingsclaims gebeuren?
Op zich is het helemaal niet slecht om meer transparantie in de hele voedingssupplementen branche na te streven. Met de achterliggende gedachte achter het gehele concept is dus niets mis. Maar met de implementatie ervan des te meer. Onze observaties:
- De administratieve lasten van deze wetgeving voor zowel fabrikanten als retailers is enorm en wegen niet meer op tegen de eventuele voordelen die zoiets voor de consument heeft. Iets wat zelfs door de controlerende instanties zelf wordt toegegeven.
- De EFSA database is nog amper gevuld. 95% van de voedingsclaims in de database hebben betrekking op de standaard vitaminen en mineralen. Dat is niet zo raar, want het zijn gewoon de meest onderzochte voedingsstoffen in de wereld. Tegelijkertijd zijn er dus heel veel voedingsstoffen die er nog niet in staan, denk bijvoorbeeld aan probiotica, MSM, Glucosamine, CoQ10 en vele andere stoffen. Sinds kort is gelukkig visolie (EPA en DHA dan) toegevoegd want dat stond er eerst ook nog niet op.
- De EFSA zelf doet geen enkel onderzoek. Voedingsclaims en het bijbehorende wetenschappelijke onderzoek moeten door de fabrikanten zelf worden aangeleverd. De EFSA beoordeelt vervolgens of er op basis van de documenten voldoende wetenschappelijk bewijs iets dat een voedingsclaims rechtvaardigt. Echter, om sluitend bewijs te verkrijgen dat iets 100% werkt (en met name om uit te sluiten dat een effect niet door andere dingen veroorzaakt wordt) kost heel veel tijd en geld. De inschatting bij veel bedrijven is dat het minimaal EUR 1 miljoen aan kosten bedraagt om een voedingsclaim te kunnen indienen. Het zijn dus alleen de grote bedrijven die dit soort bedragen op tafel kunnen leggen.
- Voedingssupplementen vallen onder de voedsel- en warenwet en zijn in de verschillende EU landen (gelukkig) geen officiële geneesmiddelen (die vallen onder de geneesmiddelen wetgeving). Dit betekent echter dat er ook geen patentbescherming is. Welk bedrijf wil er circa EUR 1 miljoen investeren om een voedingsclaim in te dienen, wetende dat wanneer de voedingsclaim wordt goedgekeurd, elk ander bedrijf die voedingsclaim vervolgens mag gebruiken. In de praktijk zie je dus dat voedingsclaims met name ingediend worden door fabrikanten die patent hebben op een specifiek productieproces. Tegelijkertijd zie je dat niemand claims indient op generieke voedingscomponenten zoals 5-HTP, CoQ10, Glucosamine en vele anderen. Omdat er uiteraard heel veel bedrijven zijn die deze componenten maken. Waarom zou je dan als bedrijf een (grote) investering doen die je eigen concurrenten gaat helpen?
Kortom, de eindgedachte van het hele systeem is niet verkeerd maar het systeem en proces dat vervolgens is bedacht tijdens de implementatie kan eigenlijk nooit goed lukken. Maar goed, we weten allemaal dat EU wetgeving moeilijk is terug te draaien. Dus we moeten er maar mee leven. Ik hoop in ieder geval dat we een mooie oplossing hebben gevonden die compliant is, minder werk kost voor onszelf maar vooral ook duidelijk is voor de bezoekers op onze website.