Omega-3 vetzuren staan enorm in de belangstelling. Aan omega-3 worden positieve eigenschappen toegeschreven. En er zijn er vele onderzoeken die de positieve gezondheidseffecten van deze vetzuren ondersteunen. In dit artikel leest u wat omega-3 precies doet voor het lichaam en hoe u ervoor zorgt dat u er voldoende van binnenkrijgt.
Wat is omega-3?
Omega 3, ook wel omega 3-vetzuren genoemd, zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren.
De bekendste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA zijn vooral bekend als visvetzuren. Ze komen vrijwel uitsluitend voor in vis en ander zeevoedsel, zoals schaal- en schelpdieren. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen van omega-3.
Hoe neem je omega-3 in?
De Gezondheidsraad adviseert daarom 2 keer per week vis te eten, waarvan tenminste één keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag. Heeft u geen zin om twee keer per week vis te eten, of lust u geen vis? Omega-3 vetzuren treft u ook aan in lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie en in mindere mate in zonnebloemolie. Daarnaast kunt u omega-3 ook in capsulevorm innemen. Deze capsules zijn verkrijgbaar op onze site. Let erop dat omega-3 ook vaak visoliecapsules wordt genoemd.