De laatste tijd is er een discussie ontstaan rondom suiker: we eten er veel te veel van en het heeft negatieve effecten op de gezondheid. Vandaar dat er steeds meer vervangers op de markt zijn te vinden, en een bekende daarvan is stevia. In dit artikel leest u wat stevia precies is.
Wat is Stevia?
Stevia is een natuurlijke zoetstof die als vervanger van de ‘gewone’ suiker gebruikt kan worden. Het is een intensieve zoetstof die tweehonderd tot driehonderd keer zo zoet is als suiker. De zoetstof wordt gehaald uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren van de plant worden gemalen en geweekt in heet water. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er stevia overblijft: een wit poeder. De steviaplant komt uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. Daar wordt het blad van de plant al eeuwenlang als zoetmiddel gebruikt, door het bijvoorbeeld in de thee te leggen.
Stevia is sinds 2011 goedgekeurd door de Europese Unie, het product is dus nog in opkomst. In de Europese wetgeving is opgenomen in welke producten het gebruik van stevia is toegestaan. Het mag bijvoorbeeld toegevoegd worden aan light frisdranken, yoghurtdranken, desserts, vruchtennectar, snoep, chocolade en zoetjes. De voorwaarde is echter dat deze producten door het gebruik van stevia minder calorieën bevatten, en dat er geen toegevoegde suikers in het product zitten.
Behalve in de bovengenoemde producten die je kan kopen, kun je stevia ook als los product kopen. Je kunt het gebruiken als suikervervanger, bijvoorbeeld in de thee of tijdens het bakken van taarten.
Stevia is stabiel bij verhitting. Dat wil zeggen dat het ook geschikt is als zoetstof voor gekookte en gebakken producten.
Waarom is Stevia goed?
Het voordeel van stevia is dat het geen calorieën levert. Let wel op: de producten waarin stevia is verwerkt, bevatten wel degelijk calorieën. Dit komt omdat in het algemeen maar een derde van de suiker vervangen kan worden door stevia. Producten gezoet met stevia hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.
Producten met stevia kunnen zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden worden gebruikt. Het gebruik van stevia is dus volkomen veilig, als u onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft.