Wat is de rol van het mineraal kalium?

Kalium, een mineraal waar we allemaal wel eens van hebben gehoord en wat bijna overal in zit. Wat is het precies en wat kun je ermee? Waarom is dit zo ontzettend belangrijk voor ons lichaam en hoe zit het met supplementen?  

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat belangrijk is voor ons lichaam. Het helpt voor de vochtbalans en de bloeddruk in ons lichaam. Ook heeft kalium een positieve werking op onze spieren. Daarom wordt extra kalium ook aangeraden bij mensen die veel sporten of die snel last hebben van spierpijn. Als laatste werkt kalium goed voor ons zenuwstelsel en de ontwikkeling hiervan.  

Waar zit het in?

Kalium kun je in bijna alle voeding vinden. Het zit met name in aardappelen, brood, zuivel en vleeswaren. Bananen vormen ook een hele goede bron van kalium en in de meeste groente vind je ook erg veel kalium.  

Wat gebeurt er als je een kalium tekort hebt?

Doorgaans hebben mensen niet zo snel een tekort aan kalium, omdat het in zo ontzettend veel voeding zit. Wanneer iemand echter langdurig last heeft van de darmen in de vorm van diarree, of wanneer iemand langdurig moet braken, kan een kaliumtekort wel voorkomen. Ook laxeermiddelen kunnen zorgen voor een kaliumtekort. Hierdoor zie je een kaliumtekort ook vaak bij mensen met eetstoornissen.  

Is een overdosis ook mogelijk?

In de wetenschap is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar een overdosis kalium. Dit betekent dat we niet precies weten wanneer iemand een overdosis heeft. Wel is het bekend dat een overdosis voor grote problemen kan zorgen. In het ergste geval moet je denken aan een hartstilstand. Het is echter niet mogelijk voor mensen om uit normale voeding een overdosis aan kalium te krijgen. Zelfs niet wanneer je een grote eter bent.  

Kun je kalium supplementen krijgen?

Omdat kalium op zo veel verschillende manieren in het lichaam kan komen, is het doorgaans niet mogelijk om losse kalium te krijgen. Wel kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een multivitamine te nemen. Hier zit vaak kalium bij in en je hoeft je hierbij geen zorgen te maken om een overdosis. Wil je perse multivitamine met kalium, kijk dan even goed bij de ingrediënten. Kalium wordt namelijk niet altijd toegevoegd aan een multivitamine.   Raadpleeg een arts Heb je het vermoeden dat jij – of een bekende van je – een kaliumtekort heeft. Ga in dit geval niet zomaar zelf experimenteren, maar zorg dat je er iemand naar kan laten kijken die kan kijken wat er aan de hand is. Indien er inderdaad een vermoeden is dat er een kaliumtekort is, dan kan dit middels een bloedtest worden uitgezocht en kunnen er door de arts eventuele extra stappen worden genomen. Dit betekent overigens niet direct dat een multivitamine een gevaar is, want zoals gezegd is een teveel aan kalium doorgaans geen probleem.
Geef een reactie
Nederlands-TOPV

Moment...

Nederlands-TOPV   Bezig met laden...
  Bezig met laden...